Kacsatojás

Nagyszüleim nem használták fel főzéshez a kacsatojást.
Eddig nem volt sok, ezért többnyire eltettem, és a csibéknek odaadtam főzve. Most már napi kettő van, gondolkodom rajta, hogy megfőzöm, és rakott krumpliba beleteszem.
Kicsit utánajártam a kérdésnek, a legtöbb helyen azt olvastam, hogy csak 15 percen keresztül tartó hőkezelés után lehet fogyasztani. Magyarországon fogyasztás céljára nem lehet értékesíteni, noha Európában van olyan ország, ahol nem tilos.

Tény, hogy a kacsák sokkal koszosabbak, "rendetlenebek", mint a tyúkok, a vizük is mindig koszos, a lábuk sáros. A tollukat minden nap megmossák: a koszos vízben. De ha naponta ötször cserélném a vizet náluk, akkor is mindig telehordanák földdel.
A tojást vagy valamilyen zugba tojják, vagy a kifutó közepére, szinte mindig koszba, sárba, hiába van fészek az óljukban.

A kicsi tojó most:

dscn5338.JPG

 

Címkék: tojás kacsák