Védőnövények

 

 

dscn9954.JPG

(Borágó)

Büdöskét, körömvirágot, borzaskatát, pillangóvirágot, borágót, spenótot, kaprot,  salátát, metélőpetrezselymet és metélőhagymát használok védőnövényként (is).

Ezek a növények illatukkal távol tartják a kártevőket, illetve vonzzák a segítő rovarokat. A veteményesben is szerepet kaphatnak, nem csak a virágoskertben.

A metélőpetrezselyem az illatával a paradicsomágyás szegélyeként zavarja a kártevőket, pont úgy, mint a petrezselyem.

Borzaskata, pillangóvirág a zengőlegyeket vonzza, a zengők lárvái a levéltetveket ritkítják. Sarkantyúka árnyékolja a talajt, vonzza a levéltetveket. 

A kapor a paradicsom és az édeskömény kivételével minden mellett jó szolgálatot tesz, illatával megzavarja a kártevőket.

A borágó gyökere talajjavító, a méheket vonzza, uborka mellé ideális társnövény. A káposztafélék kártevőit megzavarja, a káposzta, karalábé közé érdemes belőle tenni.

Ahogy a fokhagyma, úgy a snidling is jó hatással van az eperre, de a sárgarépára is, ha a sorok közé vetjük. 

 A saláta szintén jó társnyövénye szinte mindennek (kivétel a petrezselyem és a zeller). Ha ágyásonként teszük pár palántát, akkor odacsalogatja a kártevőket: drótférget, csimaszt, amik megrágják a gyökerét, a növény  elhervad, ilyenkor fel kell húzni, alatta megkeresni a kártevőt, mindkettőt szeretik a tyúkok.