Magfogás - elmélet

Kell-e, ha igen hogyan....

Fontos kérdésnek tartom. A boltban kapható magok minősége tapasztalatom szerint egyre rosszabb: egyre kisebb a kelési arány, egyre kevesebb terem rajta. A vett magokból kelt növény ritkábban magzik fel, a fogott magból nem lesz semmi...

Nálam az önellátásra való törekvésbe beletartozik a saját vetőmag használata. Szedjük össze a magfogáshoz szükséges tudnivalókat:

Lehetőleg ne szedjünk hibrid (F1) növényről magot. Miért? Mert a következő nemzedék nem fog a hibrid szülőre hasonlítani.

Csak egészséges növényről szedjünk magot, mivel sok betegség magon keresztül is átvihető a következő évre. 
Az öntermékeny fajok, mint a paradicsom, borsó, bab, saláta az előző évi termésének minőségével megegyezőt fog a következő évben is teremni.

Mindig teljes érésben lévő magvakat gyűjtsünk be. A saláta, hagyma esetében válasszuk azt az időpontot, mikor a legkisebb veszteséggel a legtöbb magot tudjuk begyűjteni: a pergő magokat legjobb hajnalban szedni, mert akkor még harmatosak. A szárat levágjuk, ezzel együtt szárítjuk.

Magfogásra mindig a legszebb, legkorábbi, legegészségesebb terméseket válasszuk ki. Ha különleges, jó tulajdonságokkal rendelkező zöldborsónk van, azt tavasszal elültetjük. Egy sort meghagyunk, hogy ebből nem szedünk, mert ez lesz a következő évi vetőmagunk. Mikor a borsó már rég letermett, a magfogásra kijelölt sorunkon a hüvelyek héja kezd sárgulni, a szemek is fakulnak, sárgulnak, de még nem peregnek. Mikor a héj kezd felnyílni, felszedjük az egészet, ponyvára fektetjük, tovább szárítjuk, majd kiszedjük-összegyűjtjük a magokat. Száraz helyen tároljuk.

Uborkát, tököt, dinnyét, paradicsomot, paprikát teljes érésben szedjük le. Szedés után pár napig hagyjuk még tovább érni a termést, majd vágjuk fel, szedjük ki a magokat. Vízben áztatás, leszűrés és legalább kétszeri átmosás után a maradék gyümölcshúst is távolítsuk el. Ezután kiterítjük, és szárítjuk. (Paradicsomnál az áztatás során, ha az áztatólé tetején habzás, penészedés kezdődik, az nem probléma. Óvatosan öntsük le a vizet, szűrőn keresztül mossuk le a magot és szárítsuk. A csírázásgátló anyag is lebomlik az áztatás során.)

Gyökérzöldségek megfogása kicsit bonyolultabb: én az idén próbálkozom vele először: másodvetésként védett helyre tettem őket, szalmatakarással bent hagyom télre. Remélem, hogy jövőre az így bent hagyott gyökérzöldségek felmagzanak.

 

Címkék: magfogás