Egy végtermék ;)
A negyed évszázadosnak készült, némi késéssel, a kertben termett dióból, barackból, szederből, saját tojással. Liszt és cukor nélkül.
Idemásolom az alapreceptet, meg a változtatásaimat is.
A krémhez:
3 érett banán + 3 a tetejére díszítésnek
1 dl sűrű kókusztej
½ tk. őrölt fahéj
½ tk. vanília őrlemény
1-2 ek. xylit
Az érett banánokat villával összetörjük, a többi hozzávalóval alaposan összekeverjük és a kihűlt piskótába töltjük.
A tésztához:
6 tojás
15 dkg darált dió
2 púpozott ek. eritrit
1 csapott ek. kakaó
A tésztához kettéválasztjuk tojások fehérjét és sárgáját. Először a fehérjét felverjük kemény habnak. Egy másik tálban a sárgáját kikeverjük a két kanál eritrittel, a kakaóval és kanalanként hozzákeverjük a diót. A fehérje habból először csak keveset adunk a sárgákhoz, és óvatosan keverve (kanállal) fellazítjuk vele a krémet. Fokozatosan az összes habot belekeverjük, vigyázva, hogy ne veszítsen a levegősségéből. A tepsit kibéleljük egy szilikon sütőlappal vagy méretre vágott sütőpapírral, és rásimítjuk a masszát. 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy biztosan átsült-e a belseje. Kivesszük, kicsit kihűtjük és a sütőpapírt óvatosan lehúzzuk róla. Kettévágjuk, és a krémmel megtöltjük. A sütemény tetejét banánkarikákkal díszítjük.
Amit én másképpen csinálok:
- a tetejére teszek piros vagy fehér zselét
- a tölteléket fél pudingporból főzött kókusztejes pudinggal készítem
- készítettem sokfélét az alapreceptből (tésztából):
- almából
- barackból
- szederből
- barackból és szederből (nagyon finom volt)
- meggyből
- cseresznyéből