Húsos som

Húsos som (Cornus mas) 3–7 méter magasra növő cserje. Sárga virága a lombosodást megelőzően nyílik. Gyümölcse 1,5 – 2,5 centiméter nagyságú, hosszúkás, élénkpiros, savanykás, pikáns ízű. 
Piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas magot tartalmazó gyümölcse éretten kellemes ízű és díszítésre alkalmas. 
Fája igénytelen, tősarjairól bárhova telepíthető, a téli hideget is jól tűri. Átellenes állású levelei ép szélűek, hosszan elkeskenyedő csúcsúak, a sárga virágok ernyőszerű csoportokban március-áprilisban, a lombfakadás előtt nyílnak.

Alig igényel gondozást, legfeljebb idősebb korában ritkítani kell. Igen értékes gyümölcsöt is terem, amelyből – különösen vadas húsok mellé való – kiváló lekvár készíthető. C-vitamin tartalma 200 mg/100g körül van, karotinban gazdag. Lekvár, szörp, dzsem, kompót, bor készíthető belőle. Az éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan már az ókor óta szokás sós vagy ecetes vízben köménymaggal eltenni. Borecetben elrakva a kapribogyót helyettesítheti. Savanyítani is szokták, és vadhúsból készült ételekhez tálalják.

Gyógyhatása is van: hasmenés esetén használható, a termés frissen antioxidáns hatású, és rengeteg benne a C-vitamin.

 

Az első kép március elején készült, a jellegzetes virágáról, a második tegnap. Még nem érett, de hamarosan szedhető lesz.

dscn5297_1.JPG

dscn7009.JPG

 

Címkék: bokrok húsos som