Feladatok: február

dscn3291.JPG

(Géza, a kakas. Ilyenkor szabadon kószálhatnak a kertben, segítenek a gyomtalanításban, a kártevők pusztításában, az ősszel kiszórt komposztot gondosan beledolgozzák a földbe.)

 

Február, még mindig hideg, havas, nézzük milyen munkát találhatunk a kertben:

- fagymentes napokon elkezdhetjük az idősebb fák ifjítását, eltávolíthatjuk a száraz ágakat.

- ha használunk műtrágyát (mi csak fűre), akkor szerezzük be. Olyant szerezzünk be, amelyik a nátrium, foszfor és kálium mellett mikroelemeket is tartalmaz.

 - elkezdhetjük a metszést - fagymentes időben, mert a metszés helyén elfagyhat az ág!

- ha van érett komposztunk, akkor elkezdhetjük szétteríteni oda, ahol fel szeretnénk használni.

- rendbetehetjük a málnát: a letermett vesszőket vágjuk ki, ágdarálóval ledarálható. A beteg (málnaszúnyog által vagyvesszőfoltossággal fertőzött) hajtásokat külön gyűjtsük, azt nem tanácsos a komposztba rakni.

- Ribizli, egres bokrok metszése. Én ilyenkor szoktam a lehető legjobban megritkítani a mályvát is.

- A boltokban megjelennek a vetőmagok. Mielőtt vásárolni kezdünk, érdemes megnézni, mi maradt előző évről, miből van hagyományos, következő évben is csíraképes magunk. Amiből lehet, igyekszem hagyományos magokat beszerezni, de van, aminek nálunk soha nem érik be a magja.
A spenót magokról nefeledkezzünk meg, talajjavításra, zöldtrágyának, talajtakarásra bárhová jó, minden növény után és előtt. Amit a család nem fogyaszt el, az jó a tyúkoknak. Én használok hagyományos fajtát is, újzélandit is.

- A vetésterv készítése fontos feladat. Érdemes elővenni a tavalyit, megnézni, hogy hol mi volt, mit minek a helyére érdemes vetni. A jó és rossz növényszomszédokat is érdemes számbavenni. Aztán jöhet a vetésterv. Nekem van a veteményesnek szánt területről egy rajzom, amit még üresen beszkenneltem. Kinyomtatom, aztán jöhet a tervezés. Elsőre még sohasem sikerült jól, pedig használom az Öngyógyító kiskert c. könyv borítóján lévő tervet; illetve pár neten található növénytársításos oldalt. A fő gond az, hogy mindenkinek más arányban van szüksége a zöldségekre, ezért a tökéletes vetéstervet pont annyira lehetetlen elkészíteni, mint egy tökéletes étlapot. ;)